Hey pittig eten fan! Geef jij ons feedback? Klik hier om het feedbackformulier in te vullen

Een losse groene jalapeño peper zonder achtergrond

Jalapeño

Scoville waarde van de Jalapeño

5000

Op pittigeten.nl laten we je bij alle pepers, gerechten en sauzen een scoville waarde zien. Hiermee wordt de pittigheid van eten aangegeven. Lees meer over de Scoville schaal 

Smaak van de Jalapeño

Als een groene paprika, met wat zoete boventonen. Lekker in een salade, op een pizza, op een cheeseburger, en natuurlijk in een chili of stoofpot. Wil je de jalapeño peper vervangen in een recept? Kies dan voor een groene paprika.

Kleur van de Jalapeño

Groen, donkergroen

Het verhaal van de Jalapeño

Een jalapeño peper is een vrucht van de capsicum soort uit Mexico. Het is een middelgrote stevige en glanzende chilipeper, hij is gemiddeld 2-3,5 centimer, maar kan zelfs zes centimeter of nog iets langer worden.

De chilipeper komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse stad Xalapa (=jalapa = jalapeño), maar wordt nu wereldwijd geteeld vanwege zijn beroemde smaak en gemiddelde niveau aan pittigheid, die gemiddeld zo’n vijfduizend Scoville-hitte-eenheden bedraagt. Dat is heet, maar niet te heet.

Jalapeño rood of groen? Jalapeño paars?!

Je kunt de peper vers eten, maar hij is ook zeer geschikt om in te maken, je zult zien dat de peper dan steeds meer een paarse kleur krijgt. De Jalapeño gaat met verloop van tijd dus van groen naar rood naar paars. Deze paarse variant is iets zoeter, maar ook net zo lekker als de bekende groene variant.

Op zoek naar Jalapeño recepten? Bekijk dan ook zeker de recepten aan het einde van deze pagina.

Wat is pittiger rode of groene jalapeño?

Naarmate de pepers rijpen, wordt hun pikantheid groter, waardoor rode jalapeños over het algemeen heter zijn dan groene jalapeños, althans van dezelfde soort.

Herkomst van de Jalapeño

Pepers worden over de hele wereld gekweekt maar waar ligt de oorsprong van deze peper? Hieronder op de kaart zie je de herkomst van deze pittige peper.

bewaren van de Jalapeño

U kunt jalapeños een paar dagen op kamertemperatuur bewaren, maar voor langere periodes is een andere bewaarmethode nodig. Draag altijd handschoenen als je hete pepers zoals jalapeños vastpakt, want de capsaïcine in de schil en het vruchtvlees irriteert je ogen en huid. Hier zijn een handvol manieren om verse jalapeños te bewaren, zowel voor de korte als de lange termijn:

Blik de jalapeños in.

Was de jalapeños in koud water, laat ze dan aan de lucht drogen. Kook de jalapeños vervolgens ongeveer drie minuten in kokend water voordat u ze in een ontsmette glazen pot van een pint- of quart-formaat doet. Laat een paar centimeter ruimte boven in de pot. Vul de potten met het kookvocht en laat die ruimte vrij. Doe de deksels op de potten en kook de potten (verwerking genoemd) ongeveer dertig minuten in het kokende water. Bewaar ingeblikte jalapeños ongeopend tot twee jaar op een koele, donkere en droge plaats.

Vries de jalapeños in.

Om vriesbrand te voorkomen, kunt u de paprika’s invriezen door ze in hun geheel of in plakjes in een enkele laag op een bakplaat te leggen en ze vervolgens in de vriezer te leggen. Een andere optie is om de jalapeño’s te blancheren (dompel ze dertig seconden onder in kokend water en dompel ze daarna onder in ijswater) voordat je ze invriest. Laat de jalapeño’s een uur in de vriezer liggen en doe ze dan onmiddellijk over in een hersluitbare diepvrieszak. Ingevroren jalapeño pepers zijn onbeperkt houdbaar in diepvrieszakken, maar de kwaliteit vermindert na ongeveer tien of elf maanden. Om bevroren jalapeño’s te ontdooien, haalt u de gewenste hoeveelheid uit de zak en laat u de rest bevroren.

Laat de jalapeños uitdrogen.

U kunt jalapeños drogen in een voedseldehydrator of in een oven die op een laag vuur staat. Snijd de jalapeños in munten of snijd ze in de lengte doormidden. Leg de doorgesneden jalapeños op het rek van de dehydrator en stel de dehydrator in op 125 graden Fahrenheit. Laat ze ongeveer 10 uur drogen (voor jalapeñopunten is minder tijd nodig). Voor de ovenmethode verwarm je de oven voor op de laagst mogelijke stand – gewoonlijk ongeveer 150-170 graden Fahrenheit. Droog de jalapeño’s in de oven gedurende ongeveer zes tot twaalf uur, afhankelijk van de grootte van de stukken jalapeño. In luchtdichte potten zijn ze minstens een jaar houdbaar.

Pekel de jalapeño’s in.

Paprika’s inmaken is een eeuwenoude manier om verse paprika’s te transformeren en te bewaren. Inmaken conserveert gesneden jalapeños, waardoor ze veel langer houdbaar zijn dan andere bewaarmethoden. Maak een eenvoudige pekel met azijn, water, suiker en zout, giet dit over de gesneden jalapeños in een glazen pot en sluit de pot af met een goed sluitend deksel. Bewaar de ingemaakte paprika’s in de koelkast. Voor langdurige opslag kunt u de potten ongeveer twintig minuten in een kokend waterbad verwerken. Ingemaakte jalapeños blijven ongeopend op een koele, donkere, droge plaats tot twee jaar goed.
5. Zet de jalapeños in de koelkast. Hele jalapeños zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Doe hele jalapeños in een papieren zak en bewaar ze in de groentelade van de koelkast tot u ze wilt gebruiken. Om gesneden of in blokjes gesneden jalapeños in de koelkast te bewaren, bewaar je ze in een luchtdichte bak of afsluitbare plastic zak met een papieren handdoek om overtollig vocht te absorberen. Als de jalapeños papperig, rimpelig of beschimmeld worden, gooi ze dan weg.

Hoe verbouw of teel ik de Jalapeño?

Zaai de jalapeño pepers binnen voor, het liefst boven een verwarming of een andere warme plek. Verspeen de jonge jalapeño plantjes als ze ongeveer 3 tot 4 cm groot zijn naar een pot met hoogwaardige potgrond, en laat deze op een lichte, warme plek doorgroeien. Een goed moment om te beginnen met het voorzaaien van de Jalapeño is maart-april.

Jalapeno peper plant

Meer bekijken van de categorie ?

Jouw mening telt!

Hoera! Pittigeten.nl is in September 2021 live gegaan. Echter is onze website nog niet af, heb jij nu al tips om onze website te verbeteren? Die zijn natuurlijk welkom! Vul onderstaande formulier in om ons op de hoogte te stellen.

Abonneer je op onze pittige post!

Een nieuwsbrief vol pepers, sauzen en pittige recepten…

Author picture

Hey, ik ben Jasper.

Één keer per maand sturen we een mooie nieuwsbrief met geweldige tips om heerlijk pittig te eten.

Hij is kort, praktisch en origineel. Die wil je niet missen dus schrijf je nu in:

Wij houden ook niet van spam en zullen dit nooit naar je sturen. Je kunt op elk moment de nieuwsbrief opzeggen.

JE ONTVANGT NU ONZE PITTIGE POST!