Hey pittig eten fan! Geef jij ons feedback? Klik hier om het feedbackformulier in te vullen

Zo weet jij hoe heet een jalapeño is!

De jalapeño uit Mexico is ideaal om je gerechten wat meer pit te geven. Denk maar aan vlees, gehakt, maar ook aan salsa’s en salades. Maar hoe zie je nu precies hoe heet de peper is? En waarom zijn de pepers zo heet? Dat alles doet Taste Up graag voor je uit de doeken.

Wat is een jalapeño?

Jalapeño pepers zijn te herkennen aan hun kegelvorm. De lengte varieert van ongeveer 4 tot 10 cm. Paprika’s zijn meestal groen, maar worden rood als ze rijp zijn. Chilipepers komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa. De kruidigheid van jalapeno kan worden omschreven als mild. Al is de ene pepersoort de andere zeker niet. Jalapeno heeft bijvoorbeeld een score op de Scovilleschaal tussen 1.000 en 50.000. Deze schaal meet de kruidigheid van pepers en sauzen. Daarentegen bereikten sommige andere paprika’s zelfs 855.000.

Waarom zijn pepers zo heet?

Capsaïcine is een chemische stof die pepers een sterk pittige smaak geeft. Peper produceert deze stof als afweermechanisme tegen ecologische stress. Denk aan watertekorten, te veel zonlicht of te veel eten. Als een herbivoor bijvoorbeeld een hap van een chili neemt, zal het arme dier niet nog een hap nemen.

Over het algemeen geldt: hoe groter de ecologische druk op de paprika, hoe meer capsaïcine hij produceert. Dus hoe heter hij wordt. Daarnaast zullen de ondergrond en het klimaat ook van invloed zijn op het capsaïcinegehalte van paprika’s.

Hoe zie je hoe heet de jalapeño is?

Naarmate de peper rijpt en rood kleurt, neemt de kruidigheid van de peper toe. Je kunt dus zeggen dat rode paprika’s meestal heter zijn dan groene paprika’s. Wanneer paprika’s rijpen, veranderen ze echter niet alleen van kleur. Jalapenos zullen onder ecologische druk ook witte lijnen en sproeten krijgen. Hoe meer witte lijnen, hoe groter de druk en temperatuur van de peper. Houd je meer van milde peper? Kies dan voor de groene gladde jalapeno. U moet echter niet bij deze theorie stilstaan. Als je aan het koken bent, kun je het beste eerst de smaak van chili proeven. Dit doe je door een klein stukje van de punt af te knippen. Zo voorkom je dat je tong plotseling vlam vat. Heeft hij het te warm? Verwijder vervolgens de pitten en ribben.

Over Pittigeten.nl

Op pittigeten.nl schrijven we over pittige pepers, sauzen en recepten die je smaakpapillen laten tintelen!

Geschreven door

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze pittige nieuwsbrief!

We zullen je maximaal één keer per week een nieuwsbrief sturen met recepten, blogs en inspiratie omtrent pittig eten.

Jouw mening telt!

Hoera! Pittigeten.nl is in September 2021 live gegaan. Echter is onze website nog niet af, heb jij nu al tips om onze website te verbeteren? Die zijn natuurlijk welkom! Vul onderstaande formulier in om ons op de hoogte te stellen.

Abonneer je op onze pittige post!

Een nieuwsbrief vol pepers, sauzen en pittige recepten…

Author picture

Hey, ik ben Jasper.

Één keer per maand sturen we een mooie nieuwsbrief met geweldige tips om heerlijk pittig te eten.

Hij is kort, praktisch en origineel. Die wil je niet missen dus schrijf je nu in:

Wij houden ook niet van spam en zullen dit nooit naar je sturen. Je kunt op elk moment de nieuwsbrief opzeggen.

JE ONTVANGT NU ONZE PITTIGE POST!